Bir ülkeden başka bir ülkeye giriş yaparken, farklı ülkelerin farklı vize işlemleri olduğundan, vize için Konsolosluklara başvuruda bulunmak gerekir. Bazı ülkeler birbirine vize uygulamasını zorunlu tutarken, bazıları serbest giriş çıkış yapma imkanı sağlar. Bu tamamen kendi aralarında yapmış oldukları politik anlaşmalara göre şekillenir. Örneğin İngiltere Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları na vize uygulamasında bulunuyorsa, aynı şekilde Türkiye de bir İngiliz Vatandaşı na vize uygulamasında bulunuyordur.
Ancak bazı ülkelerle vize uygulaması bulunmamakta, belirli süre dahilinde giriş ve çıkışlar vizesiz olarak yapılabilmektedir. Farklı pasaportlara farklı uygulamalar bulunmaktadır. Buna göre aşağıda, Diplomatik, Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus pasaport sahiplerine, farklı ülkelerin vize uygulamaları bulunmaktadır. Ülkelerarası anlaşmalar değişebileceği için, seyahatinizden önce, gideceğiniz ülkenin vize uygulamalarını ve pasaport ücretleri ni Dışişleri Bakanlığı nın sayfasından incelemeniz gerekmektedir.
Umuma Mahsus Pasaportta (Lacivert pasaport)
Vize İstemeyen Ülkeler
Umuma Mahsus (lacivert) pasaport, il Emniyet Müdürlükleri tarafından verilmektedir. Bu pasaportu yurt içinden veya yurt dışından almak için, süresini uzatmak için İlçe Emniyet Müdürlüklerinin Pasaport Büro Amirliğine veya yurt dışındaki Elçilik veya Konsolosluklara başvurmak gerekmektedir.
Antigua-Barbuda Arjantin Arnavutluk Bahamalar Barbados Belize Bolivya Bosna-Hersek Brezilya Ekvador El Salvador Fas Fiji Filipinler Guetemala Güney Afrika Cumhuriyeti Gürcistan Haiti Hırvatistan Honduras Hong Kong İran Jamaika Japonya Karadağ Kazakistan Kırgızistan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kolombiya Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) Kosova Kosta Rika Libya Makau Özel İdare Bölgesi Makedonya Maldivler Malezya Mauritus Nikaragua Palau Cumhuriyeti Paraguay St. Vincent-Grenadines Singapur Solomon Adaları Sri Lanka Suriye Svaziland Şili Tayland Trinidad-Tobago Tunus Tuvalu Uruguay Ürdün Venezuela